Sök

Kulturgarantin

Sedan 2020 har Region Gotland jobbat med en kulturgaranti för elever i de kommunala grundskolorna. Alla elever ska under varje stadium ha fått ta del av minst fyra olika upplevelser med professionella kulturskapare.

För många barn och unga innebär möjligheten att uppleva kultur i skolan det första mötet med till exempel scenkonst och museiverksamhet. Kulturupplevelser under skoltid kan också öppna ögonen för genrer och uttryck som barn och unga normalt sett inte tar del av.

Enligt läroplanen ska skolan ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda och ta del av många olika uttryck samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud. Forskning visar också att kulturupplever och eget skapande bidrar till ökad måluppfyllelse i skolan.

Region Gotland arbetar efter en kulturgaranti som ska säkerställa att barn och unga i grundskolan får kulturupplevelser inom olika kulturområden.

Riktlinjer

Riktlinjer överenskomna hösten 2020 mellan Grundskola, Kulturenheten och Kulturskolan (samordnande). Detta gäller den del som rör elever i F-9 i de kommunala grundskolorna på ön.

Alla elever skall under varje stadium ha fått tillgång till minst fyra olika upplevelser med professionella utövare, en vardera ur dessa fyra olika kategorier:

  1. Musik
  2. Annan scenkonst (teater, dans, skolbio)
  3. Museum (även annat kulturhistoriskt besök eller Fenomenalen)
  4. Film-/konstnärs-/författare-/designersamarbete på ”hemmaplan” där eleverna är medskapande.

Kulturbuss

De så kallade ”Kulturbusspengarna” skall användas för att uppfylla denna garanti, och kan inte användas till annat. Bokning av kulturbuss görs på: https://interntjanster.gotland.se/bussbokning

Fördelning av Kulturbusspengar

Aktiviteter som presenteras i vårt gemensamma bokningsverktyg Navet berättigar till användande av dessa medel. Verktyget finns här: www.gotland.se/navet

Varje rektor ansvarar för att alla klasser under varje stadium (lämpligt med en 3-årig plan) får göra minst en resa inom varje kategori 1-3 och dokumenterar detta.

Alla klasser skall därutöver under varje stadium också ha ett ”Kategori 4-samarbete”, men det kan vara ett samarbete med en professionell utövare som kommer till skolan.

Art School Day för år 8 räknas inte in i Kulturgarantin.

Hans-Åke Norrby

Hans-Åke Norrby

Kulturskolechef

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00