När utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård belyser hur personer med psykisk ohälsa kan få sina behov tillgodosedda i primärvården visas Gotland upp som ett gott exempel.
Det är första-linjemottagningen för barn och ungas psykiska hälsa som lyfts som ett gott exempel av regeringens utredare Anna Nergårdh. Utredningen skriver i sitt betänkande att mottagningen visar hur en verksamhet kan byggas i samverkan för att ge ett sammanhållet stöd som mer ser till individens behov än hur verksamheten är organiserad.
Första-linjemottagningen vänder sig till barn och unga i åldrarna 6-17 år med lindrigare psykisk ohälsa och är ett samarbetsprojekt mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen som startade 2019.
– Roligt att vi omnämns som ett gott exempel! Personcentrerat stöd och fördjupad samverkan är centralt i vårt arbete att skapa en god och nära vård, säger Marie Loob hälso- och sjukvårdsdirektör.
– Vi ser verkligen att ökad samverkan, med utgångspunkt i dem vi finns till för, leder till ökad nytta. Vi har fler fina samarbeten och vill fortsätta utveckla detta, säger Marica Gardell socialdirektör.