Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Foto på Maria Amér

Maria Amér är Årets gotlänning 2020

Publicerad 2021-01-27 14:11
Region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér är Årets gotlänning 2020, framröstad av läsare på Gotlands Tidningar och Helagotland.se.

Motiveringen till att Maria Amér blev nominerad lyder såhär:

”Som nytillträdd smittskyddsläkare kunde hon aldrig ana vad som väntade runt hörnet. Maria kastades rakt in i den brinnande kampen mot ett virus ingen kände till. Sedan coronautbrottet har hon kämpat för Gotland och gotlänningarna och stått i rampljuset med kunnande, lugn och medmänsklighet. Maria Amér har blivit vår lysande ledstjärna i krisen.”

Maria Amér var en av fem gotlänningar som var nominerade till att bli årets gotlänning och hon var den som fick flest röster.

Vid lunchtid idag överraskades hon med blommor och diplom efter en riktig blåsning. Regiondirektör Peter Lindvall hjälpte till med det. Ett snabbt inkallat avstämningsmöte bokades i Region Gotlands representationslokal i rådhuset på Visborg. Och där satt de när tre medarbetare från Gotlands Tidningar och Helagotland dök upp.

– Oj, väldigt hedrande och oväntat, det fanns liksom inte med i tanken när jag fick tjänsten som smittskyddsläkare, sade Maria Amér.

Regiondirektör Peter Lindvall kommenterar på följande sätt:

– Så rättvist och viktigt. En positiv symbol för allt jobb som görs av Maria och alla medarbetare i svåra tider. Bra jobbat Maria!

2020 kom att bli ett annorlunda år för alla, men kanske särskilt för Maria Amér. Hon blev smittskyddsläkare i januari, tanken var att hon skulle vara det på halvtid. Den andra halvtiden skulle hon fortsätta arbeta kliniskt på infektionskliniken.

Men så blev det som bekant inte, Maria Amér blev Gotlands egen Anders Tegnell. Och nu kan hon hänga upp löpsedeln hon fick vid överraskningsstunden, bredvid den plansch hon har på Anders Tegnell.