Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Förändringar och öppningar inom kultur- och fritidsområdet

Publicerad 2021-01-22 16:27
Utifrån ändrade riktlinjer från Folkhälsomyndigheten öppnas nu upp för föreningsledd verksamhet i regionens anläggningar, såväl inomhus som utomhus. Detta gäller dock endast för barn födda 2005 och senare och om det sker på ett smittsäkert sätt. För barn och ungdomar födda 2004 och tidigare gäller samma restriktioner som tidigare. Biblioteken på ön öppnar igen på tisdag, den 26 januari.

Idag har det kommit nya besked om fysisk träning, anläggningar och om bibliotek. Beskeden innebär en hel del öppningar av verksamheter och träningar. Det är dock fortsatt viktigt att följa de allmänna råden och göra allt man kan för att minska smittspridningen av covid-19.

Det nya beslutet gäller enbart föreningar och ungdomar. Simhallarna är fortsatta stängda för allmänheten men skolsim startar upp på måndag och medicinskt bad fortsätter så som tidigare. Ishallarna är också fortsatt stängda för allmänhet men öppna för föreningar och skola. Det nuvarande beslutet om stängda simhallar och ishallar gäller till och med den 7 februari.

 

Information om idrott och träningar

Här kommer glädjande besked för träningssugna barn och ungdomar. Träningar för barn och ungdomar födda 2005 och senare kan återupptas både inomhus och utomhus.

Men glöm aldrig, det är fortsatt viktigt och avgörande att följa de allmänna råden och träna på ett smittsäkert sätt.

Träningar utan risk för smittspridning bör alltså komma igång i så stor utsträckning som möjligt - om föreskrifterna och allmänna råd kan följas. Normen åtta personer i en grupp är borta, men man måste säkerställa att träningen sker på ett smittsäkert sätt.

– Vi kan inte säga åtta, tio eller tolv personer, det är upp till varje idrotts specialförbund att skriva ett protokoll som säkerställer en smittsäker miljö, säger Maria Amér, smittskyddsläkare i Region Gotland.

På regionens konstgräsplaner är det från och med lördag 23 januari okej med två föreningar samtidigt – bara träningen sker smittsäkert. Gärna i mindre grupper.

Inomhusanläggningarna, det vill säga sporthallar, simhallar och badhus öppnar också upp den 23 januari. Detta gäller dock enbart för föreningsledd verksamhet för barn och ungdomar, se ovan.

 

Information om bibliotek

Biblioteken på Gotland öppnar upp sina verksamheter från och med på tisdag, den 26 januari. Öppnandet sker med pandemilagen som begränsning, det är viktigt att biblioteken inte används som mötesplats där man träffas och umgås.

Följande beslut är fattade:

Alla bibliotek på Gotland öppnar från och med tisdag 26 januari med ordinarie öppettider. Max antal personer i varje biblioteksrum kommer att tydligt skyltas vid ingångar.

- Vi vill poängtera att vi fortfarande inte är någon mötesplats trots att vi nu öppnar och  kommer att erbjuda service i form av utskrifter och lånedatorer (max 1 timme/användare), säger Heléne Linder, chef för Almedalsbiblioteket.

 

Såhär kommer det att fungera på biblioteken:

 • Dagstidningar kommer återigen vara tillgängliga för allmänheten men ej tidskrifter.
 • Avstånd är viktigt, det vill säga utglesade platser, alternativt enstaka sittplatser.
 • Utskriftsservicen är tillgänglig.
 • Forskarrummet på Almedalsbiblioteket är tillgängligt 1 tim/användare/dag.
 • Fortsatt utlämning av bokpåsar för låntagare som inte vill gå in i biblioteket själva.
 • Fortsatt ingen programverksamhet.
 • Avstånd mellan datorer, det vill säga begränsat antal datorer på Almedalsbiblioteket.
 • Kungliga Bibliotekets tidningsarkiv öppet med begränsad tidsbokning (1 tim/användare).
 • All personal kommer att använda visir.
 • Plexiglas kommer att finnas vid diskarna.
 • Bokbussen fortsätter med bokpåsar, det vill säga inga besökare får gå ombord på bokbussen.