Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Körsbärsgården i Sundre vinner Region Gotlands arkitekturpris 2020

Publicerad 2020-12-17 16:04
Geometriskt raffinerade rum och genomtänkta energi- och vattenbesparande lösningar gör att Region Gotlands arkitekturpris 2020 går till Körsbärsgården i Sundre.

Det är tredje gången som priset delas ut och Region Gotlands arkitekturpris instiftades för att framhäva och främja god arkitektur. Priset går till den arkitekt, beställare och entreprenör som har ansvarat för projektet. Vinnarna i år är arkitekt Jon Jonsson, beställarna Jon och Marita Jonsson och som entreprenör står Hoburgs Byggtjänst AB.

– Körsbärsgårdens konsthall, skulpturgalleri och paviljonger är ett fantastiskt inslag mitt i det vackra, öppna gotländska landskapet. Med de genomtänkta, klimatsmarta lösningarna är projektet dessutom en verklig lokal förebild och pristagarna är väl värda Region Gotlands arkitekturpris 2020, säger miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin.

Juryns motivering lyder:

Körsbärsgårdens konsthall är ett unikt projekt som vuxit fram i det sydgotländska landskapet under en tioårsperiod. Med den sista paviljongen fullbordas sista etappen i konsthallsanläggningen och även besökarens vandring genom de enkla vita byggnadsvolymerna och trädgården. Geometriskt raffinerade rum med precisa utblickar mot landskapet ger en fin inramning för konsten. Genomtänkta energi- och vattenbesparande lösningar gör också projektet till en lokal förebild för samtida byggande.

Körsbärsgården är en personligt präglad arkitektonisk vision som samtidigt för tankarna till storslagna anläggningar som Louisiana konstmuseum utanför Köpenhamn. Konsthallen är både en plats på Gotland för den internationella samtidskonsten och en välkomnande mötesplats för boende och besökare på Storsudret.

Du kan läsa mer om Region Gotlands arkitekturpris här