Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81 Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Samlingssida för frågor och svar
om Covid-19
Region Gotlands strategi i coronapandemin
Region Gotland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens nationella strategier.Vid behov anpassas råden och rekommendationerna till vad som är rimligt och nödvändigt med hänsyn tagen till smittläget i vår region. Vi informerar i digitala kanaler, genom skyltar i olika miljöer, brevutskick, och annonser i tidskrifter. Vi anpassar också rutiner i alla våra verksamheter för att minska smittspridningen.
Information om vaccination mot covid-19
Region Gotland arbetar för att erbjuda en effektiv och smittsäker vaccinering.
Att vaccinera sig kommer att vara gratis och frivilligt för alla som vistas på Gotland. Regionen kommer att få extra vaccindoser så att det räcker till alla oavsett om man är folkbokförd eller bor tillfälligt på Gotland.
Kollektivtrafik och covid-19, vad gäller för munskydd?
Det är allas ansvar att minska smittspridningen av covid-19 i samhället. Detta innebär att vi alla behöver fundera: måste jag verkligen resa med kollektivtrafiken under pandemin?
Från 7 januari är det krav på munskydd i kollektivtrafiken.
Skärpta allmänna nationella råd och föreskrifter för Gotland
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om allmänna nationella råd och föreskrifter för alla som bor och vistas i Sverige.
Munskydd i situationer där det inte går att hålla avstånd
Med uppdaterade kunskapsunderlag har man bedömt att ytterligare skydd kan uppnås genom att lägga till munskydd i situationer där det inte går att hålla avstånd. I första hand gäller det användning av engångsmunskydd vid resor i kollektivtrafik på vardagar klockan 7-9 och 16-18, då det vid dessa tider ibland uppstår trängsel. Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken gäller alla som är födda 2004 och tidigare, från och med den 7 januari 2021. Munskydd ska inte användas för att ersätta mer effektiva åtgärder såsom att undvika situationen, stanna hemma vid symtom eller säkerställa att avstånd hålls. Läs mer: Munskyddsanvändning i samhället utanför vård och omsorg och i kollektivtrafiken - Region Gotland
Hjälp och stöd under coronapandemin
När coronapandemin förändrar vår vardag är det lätt att känna både frustration, oro och ensamhet. Människor tvingas isolera sig och påverkas på olika sätt. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov.
Råd inför resor till och från Gotland
Sedan den 13 juni är det tillåtet att resa inom Sverige under förutsättning att du är symtomfri. Utifrån beslutet finns en del frågor kring resandet till och från Gotland och vad som gäller under ett besök på Gotland eller fastlandet
Besök på särskilt boende eller vårdavdelning på Visby lasarett
Från och med den 12 november är det besöksförbud på vårdavdelningarna på Visby lasarett samt inom psykiatrins heldygnsvård. Detta som ett led i att minska smittspridningen. Vi rekommenderar också att man undviker besök på särskilda boenden.
Äldreomsorgen och corona
Vi får många frågor om corona och covid-19 kopplat till äldreomsorgen. Frågorna är besvarade av enhetschefer inom äldreomsorgen och medicinskt ansvarig sjuksköterska i socialförvaltningen.
Omsorgens rutiner för äldre och personer med funktionsnedsättning under coronapandemin
Socialtjänsten inom Region Gotland ansvarar bland annat för äldreomsorg, hemsjukvård och omsorg om personer med funktionsnedsättning. Många personer i de här grupperna är sköra och kan drabbas svårare av infektioner. Det gäller även coronaviruset.
Förskolans och grundskolans rutiner och frågor om verksamheten under coronapandemin
Förskolor, fritidshem och grundskolor är verksamheter som är viktigt för att andra samhällsfunktioner ska kunna bedriva sina verksamheter.
Läs mer om de frågor och svar som ställts
Kultur och fritid – stöd och rutiner under coronapandemin
Kultur- och fritidsverksamheten på Gotland påverkas av coronaviruset.
Läs mer om vad som gäller för verksamheterna och vilket stöd som finns
Trängsel - vad gäller på Gotland?
Från och med 1 juli ansvarar Region Gotland för tillsyn av gotländska serveringsställen när det gäller hur de uppfyller lagens krav på att minska smittspridning av covid-19. Den nya lagen innebär att alla serveringsställen, inte bara restauranger, får ett stort ansvar för att minska trängsel. Men individen har också ett stort ansvar.
Läs mer om hur tillsynen går till och vad som gäller
Företagande under coronapandemin
Näringsliv och företagare påverkas av coronapandemin.