Kontakt
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81 Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Frågor och svar om vaccination mot covid-19
Genomförda covid-vaccinationer hittills på Gotland
Statistiken uppdateras helgfria måndagar kl. 12.00.
Vecka 3: 1130 (SÄBO dos 2, hemtjänst, hemsjukvård samt personal i dessa verksamheter)Vecka 2: 653 (SÄBO, hemtjänst, hemsjukvård)
Vecka 1: 300 (SÄBO)
Vecka 53: 204 (SÄBO)
Hur kan vaccinationen bidra till att stoppa spridningen av covid-19?
Vad innebär det att bli vaccinerad mot covid-19?
Hur starkt skydd ger vaccinationen mot covid-19?
När jag är vaccinerad, kan jag börja träffa släkt och vänner som före pandemin?
När är det min tur att vaccinera mig?
Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först, när det finns vaccin i Sverige.
Den som har störst risk för svår sjukdom i covid-19 ska erbjudas vaccin först.
Fas 1 Nu vaccineras äldre som bor på särskilda boenden, äldre personer som har hemtjänst eller hemsjukvård, personal i dessa verksamheter samt vuxna personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård.
Fas 2 Du som är född 1941 eller tidigare kan från och med 22 januari boka tid på vårdcentral för vaccination. Detta innebär att en del av vaccinationen i Fas 2 är inledd. Övriga grupper kan ännu inte boka tid för vaccination.
Fas 2 innefattar:
• övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först. Vaccination av den här gruppen startade 22 januari
• vuxna som får insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Gäller även vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.
• Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.
Fas 3 innefattar övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår av Folkhälsomyndigheten.
Fas 4 innefattar övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.
Målsättningen är att alla personer över 18 år som vistas på Gotland ska ha fått möjlighet att boka tid för vaccinering senast 30 juni.
Hur gör jag som inte är skriven på Gotland? Hur får jag veta när det är dags för mig att vaccinera mig?
Måste jag vaccinera mig?
Hur går vaccineringen av personer med hemtjänst och hemsjukvård till?
Personer med hemtjänst, hemsjukvård och vuxna personer i samma hushåll får denna information:
- Vaccinationen ges vid en vårdcentral eller i annan anvisad lokal. Du kommer att meddelas platsen i samband med bokningen.
- För att boka dina tider ska du ringa din vanliga vårdcentral och välja knappval för vaccination. Du får även boka tid för andra vuxna som bor i ditt hushåll.
- Med det brev du får hem följer två hälsodeklarationer, en till dig och en till någon du bor med. Besvara gärna frågorna i hälsodeklarationen innan du ringer din vårdcentral.
- Ta med den ifyllda hälsodeklarationen när du ska vaccinera dig.
- När det gäller patienter inom hemsjukvården: I de fall det på grund av sjukdom inte är möjligt att ta sig till vårdcentral kommer vaccination att ges i hemmet. Beslut om hemvaccination tas av hemsjuksköterska i samråd med ansvarig läkare.
Att ta sig till vårdcentralen
Varför rekommenderas munskydd vid vårdkontakter men inte vid vaccinering mot covid-19?
Personalen som utför vaccinationen använder munskydd, eftersom de möter många människor även om varje möte är kort. Vaccinationerna genomförs med tidsbokning för att undvika risken för trängsel och ge förutsättningar för alla att hålla avstånd.
Varför räcker det inte med att vårdpersonal har skyddsutrustning vid en vårdkontakt så att jag som enskild slipper?
Vissa personer kan inte bära munskydd, kanske behöver en besökare eller patient ha möjlighet att läsa på läpparna och då kan visir vara ett alternativ. Ibland kan det på grund av kognitiv svikt vara svårt att acceptera munskydd eller visir och då får man avstå.
Hur registreras vaccinationerna och varför?
I vaccinationsregistret lagras information om vem som har vaccinerats, var vaccinationen har ägt rum, vilket vaccin som har använts och om det är dos 1 eller dos 2 som har getts. Detta görs för att kunna följa upp vaccinationerna. Uppgifterna skyddas av absolut sekretess.
Kommer det att utfärdas ett vaccinationsintyg?
Nationellt pågår ett arbete med att ta fram ett intyg enligt gemensamt EU-standard. Information om eventuella ändringar kring vaccinationsintyg kommer du att hitta på gotland.se/covidvaccin.
Vad gör jag om jag får förkylningssymtom efter jag har fått första dosen vaccin mot covid-19?
Vad gör jag om jag får förkylningssymtom efter jag har fått båda doserna vaccin mot covid-19?
Hur många vaccindoser får Gotland?
- Enligt senaste informationen från Folkhälsomyndigheten (7 december) kommer Region Gotland preliminärt att få 4 600 doser under januari (4000 från Pfizer och 600 från Moderna), sedan 23 000 doser i februari (4000 Pfizer, 600 Moderna och 18 400 från Astra Zeneca).
- Planen är att använda vaccin i takt med att vaccin kommer in i enlighet med Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning där riskgrupper ska vaccineras först.
- Målsättningen att vaccinera 4 600 personer i januari och 23 000 i februari. Eftersom det är två doser per individ kommer de 4 600 som vaccineras i januari att behöva vaccineras under februari.
- Enligt Folkhälsomyndigheten ska vi kunna känna oss trygga i att det kommer nya leveranser. I nuläget är detta vår utgångspunkt.
- Planeringen kan dock komma att ändras vid indikationer om att leveranserna inte fungerar som tänkt. Vi gör hela tiden nya bedömningar och avvägningar utifrån den information vi har.
Regional vaccinationsplan covid-19 Gotland
Styrgruppen har tagit fram en övergripande regional plan för vaccination mot covid-19 för Region Gotland. Den utgår ifrån den nationella planen för covid-19-vaccinationen som Folkhälsomyndigheten tagit fram på uppdrag av regeringen.
Länk till regional plan för vaccination mot covid-19 för Region Gotland.