Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Bli en cykelvänligare arbetsplats

Publicerad 2020-11-16 09:43
Nu rullas utmaningen Cykelvänlig arbetsplats igång på Gotland.
Det finns många skäl att välja cykeln som transportmedel – framför allt betyder det att du prioriterar hälsan och klimatet!
Gör som överläkare Staffan Jennerholm på lasarettet – han elcykelpendlar varje dag mellan jobbet och hemmet. Närmare 2,5 mil totalt! Året runt!

Cykelvänlig arbetsplats är en utmaning för alla arbetsplatser på Gotland som vill ge sina medarbetare bättre förutsättningar att resa hållbart. Aktiviteten syftar till att gynna ett mer hållbart och hälsosamt resebeteende hos invånarna, som i sin tur bidrar till att minska Gotlands miljö- och klimatpåverkan.
- Jag pendlar varje dag till jobbet på lasarettet. Jag har en elcykel så slipper jag bli svettig men får ändå motion. Jag gör detta året runt, på vintern byter jag till dubbdäck. Viktigt att satsa på en bra hjälm, bra kläder och att du syns med reflexväst och belysning på cykeln, berättar 74-årige Staffan Jennerholm som ser ut som hälsan själv. Han tillägger:
- Arbetsgivarna kan se till att det finns ett låsbart cykelgarage, gärna med laddningsmöjligheter - som här på lasarettet.

Kampanjen Cykelvänlig arbetsplats Gotland genomförs av Region Gotlands reserådgivare.
- Det är helt kostnadsfritt att delta och vinnarna diplomeras årligen, poängterar reserådgivare Emelie Waktel.

Cykelvänlig arbetsplats löper kontinuerligt. Det innebär att arbetsplatser som tar sig an utmaningen kan bli mer cykelvänliga för varje år, i den takt som passar dem bäst. På diplomeringen uppmärksammas arbetsplatser som med sitt deltagande visar att de värnar om sina anställda och klimatet.

Så går utmaningen till

Det är enkelt att delta. För att bli en Cykelvänlig arbetsplats ska arbetsplatsen uppfylla cykelvänliga kriterier, som till exempel tillgång till cykelställ, dusch med omklädningsrum eller en resepolicy. För att få en stjärna behöver deltagare uppfylla sju kriterier på varje nivå. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare arbetsplats.