Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på person som loggar in på 1177 Vårdguidens e-tjänster

Stort intresse för influensavaccinering – boka tid helst via 1177.se

Publicerad 2020-11-06 07:14
Efter några dagar har tusentals personer som tillhör en riskgrupp bokat tid för vaccinering mot säsongsinfluensan och pneumokocker, vilket är glädjande eftersom vaccineringen är extra viktig i år. Men för att inte belasta vårdcentralernas telefoner uppmanas alla som kan att boka tid via 1177.se.
- Det är  väldigt bra att intresset för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan är stort, det uppmuntrar vi, men för att inte skapa undanträngningseffekt från de som behöver boka tid för annat vill vi att man använder rätt väg för att boka tid, säger Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör och tf. primärvårdschef. 
 
Under veckan har tusentals personer bokat tid för vaccination, många har gjort det genom att logga in på 1177.se. Personer som av olika anledningar inte har möjlighet att välja den digitala lösningen kan ringa sin vårdcentral och välja knappval 9 och där få hjälp att boka tid. Men hundratals personer har använt andra knappval på vårdcentralerna som är avsedd för sjukvårdsrådgivning eller tidbokning till en vårdmottagning. 
 
- Vi vädjar till de som ringer till sin vårdcentral för att boka tid för influensavaccinering att bara använda knappval 9. Gör man inte det riskerar personer med sjukvårdsbehov att inte komma fram till rådgivning eller tidbokning, säger Ann Hovland Tånneryd, verksamhetschef och distriktsläkare på vårdcentralen Hemse.
 
Att det i år enbart finns bokningsbara tider, och ej drop in, beror på den pågående coronapandemin då det är mycket olämpligt att många människor trängs i trånga lokaler.
 
Vaccinationen är avgiftsfri för alla som är 65 år och äldre och/eller tillhör en riskgrupp.