Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bakhjulet på cykel

Trafikantveckan på Gotland - ta gärna del av alla aktiviteter

Publicerad 2020-09-14 10:37
Europeiska trafikantveckan äger rum varje år den 16-22 september runt om i Europa. Gotland deltar som arrangör vid sidan av nära 2500 regioner i 47 länder. Syftet med Trafikantveckan är att förbättra folkhälsan genom att uppmuntra till hållbara resor och transporter och ge gotlänningarna chansen att påverka sin egen vardag som trafikanter.
Årets tema är Fossilfria resor för alla med uppmaningen: Var smart – res smart! 
 
- Det är andra året i rad vi satsar stort på Trafikantveckan på Gotland, berättar Emelie Waktel, reserådgivare, som arbetar på Region Gotland med projektet Hållbara transporter. Det känns roligt att så många gotländska organisationer och företag tillsammans vill arrangera aktiviteter om hållbar mobilitet.
 
Några exempel på evenemang som sker under veckan är inspirationskväll om samåkning på Sudret, cykelquiz på Fårönatta, fotoorienteringi Visby och Havdhem, provkörning av fossilfria bilar på Gotland Ring, promenadmöten om hållbart resande, tävlingar, transportkonferens och mycket mer. 
 
- Trafikantveckan har något för alla! tycker Emelie Waktel. Och förutom att delta i alla aktiviteter är det en utmärkt vecka för att röra på sig mer och utforska Gotlands natur. De flesta bilresor är kortare än fem kilometer och de skulle kunna göras till fots eller med cykel istället. Det är bra för både hälsan och klimatet.
 
Gotlands båda reserådgivare kommer att finnas på plats under Fårönatta för att informera om fossilfri körning och hållbar arbetspendling.
 
Det är Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län som tillsammans med gotländska organisationer och företag arrangerar Trafikantveckan på Gotland.