Sök

Utveckling av världsarvet

Världsarvet ska användas som en plattform för hållbar utveckling inom ramen för de globala målen och Agenda 2030.

I världsarvsarbetet ingår både samordning och strategiskt arbete kring bevarande och utveckling av Hansestaden Visby och samarbeta med andra världsarvsorganisationer, i och utanför Sverige. Det betyder att vi både håller i och medverkar i en rad projekt på hemmaplan och internationellt.

Strategi och handlingsplan för världsarvet Hansestaden Visby har som mål att att bevara, använda och utveckla världsarvet i linje med världsarvskonventionen. Visionen är att Hansestaden Visby är en resurs för Gotland med betydelse för hela mänskligheten. I strategi och handlingsplanen ingår att världsarvet ska användas som en plattform för hållbar utveckling inom ramen för de globala målen och Agenda 2030.

Strategidelen består av 40 mål: 4 övergripande mål och 36 tematiska mål. Visionen lyder: ”Hansestaden Visby - en resurs för Gotland med
betydelse för hela mänskligheten.

Visionen innebär att Hansestaden Visby bevaras, används och utvecklas på sätt som säkerställer och utgår från de värden som ligger till grund för världsarvsutnämningen. Genom ett historiskt urbant landskapsperspektiv förblir världsarvet en välbevarad, livskraftig, resilient och hållbar stad och därmed en resurs för Gotland med betydelse för hela mänskligheten.

Tidigare handlingsplan:

Projektet pågick mellan april 2022 och mars 2023 med medel från Tillväxtverket inom ramen för satsningen ”Fördjupning mot hållbar platsutveckling”. Region Gotland var projektägare och i arbetsgruppen fanns fem samarbetspartners; Gotlands förenade besöksnäring, Gotlands museum, Visby centrum, Uppsala universitet Campus Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.

Syftet med projektet var att analysera platsen utmaningar och möjligheter utifrån ett besöksnäringsperspektiv samt göra strategiska och organisatoriska ställningstaganden.

Frågeställningen var hur en effektiv besöksförvaltning kan bidra till ett hållbart världsarv.

I projektet tog man fram visionen; Hansestaden Visby är en levande och välbevarad världsarvsstad, fylld av mångfald, möjligheter och genuina upplevelser som bidrar till ett hållbart och resilient Gotland.

Mer om projektet och dess resultat kan du läsa i slutrapporten.

Detta pilotprojekt bedrevs mellan april till december 2022 och projektledare på plats var Kristin Löfstrand, Länsstyrelsen i Gotlands län.

Initiativet kom ifrån ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) som valde Hansestaden Visby som pilotvärldsarv.

Syftet med projektet var att utveckla ett ramverk för långsiktigt resiliens-tänkande genom olika scenarios för framtiden. Huvudmålet med denna fas var att anpassa metoden ”Wayfinder” som utvecklats av Stockholm Resilience Centre primärt för naturplatser till att fungera även för kulturmiljöer. Resiliens betyder motståndskraft och anpassning till förändringar i omvärlden så att platsens karaktär bibehålls.

Mer om projektet och dess resultat kan du läsa i slutrapporten.

Frågor om världsarvet
Världsarvssamordnare, Louise Hoffman Borgö

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 februari 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt