Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Kött och grönsaker som grillas

Årets rötmånad är här

Publicerad 2020-07-23 06:58
Idag torsdag 23 juli startar årets rötmånad. Det betyder att vissa livsmedel håller en kortare period än de vanligtvis brukar. Detta hänger ihop med att luften blivit varm och fuktig och då trivs de flesta bakterier som bäst.

Under sommarmånaderna ökar risken överhuvudtaget att drabbas av magsjuka på grund av bakterier vi får i oss via mat och vatten. Det är därför extra viktigt att ha bra koll på sin mat och sina livsmedel under rötmånaden för att undvika magsjuka. Det finns en rad enkla sätt. Till exempel att hålla varm mat varm och kall mat kall samt att inte använd samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.

Läs mer om säkra livsmedel och säker matlagning 

Om du misstänker att du blivit matförgiftad efter att ha besökt en restaurang bör du anmäla det till den kommun du vistas i. En snabb anmälan kan hindra andra att bli sjuka. För att undvika att smitta andra bör du stanna hemma minst ett dygn efter att du har blivit frisk och tvätta händerna extra noga efter toalettbesök och före all hantering av mat.

Till vår e-tjänst för anmälan om misstänkt matförgiftning