Senast uppdaterad: 2021-01-14
Kontakt
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81 Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Trängsel - vad gäller på Gotland?
Från och med 1 juli ansvarar Region Gotland för tillsyn av gotländska serveringsställen när det gäller hur de uppfyller lagens krav på att minska smittspridning av covid-19. Lagen innebär att alla serveringsställen, inte bara restauranger, får ett stort ansvar för att minska trängsel. Men individen har också ett stort ansvar.
Sedan 24 december 2020 är det förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00. Förbudet gäller just nu fram till och med 7 februari 2021 men kan komma att förlängas.
Vilka verksamheter är det som får tillsyn av regionen?
Vad innebär den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen?
I korthet innebär den tillfälliga lagen följande:
- Serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra. Antal personer i ett och samma sällskap vid ett bord får vara max fyra stycken.
- Verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras.
- Att det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras.
Länk till riksdagen om lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder.
Länk till folkhälsomyndighetens frågor och svar om regler för krogar och restauranger.
Vad behöver du som näringsidkare göra?
Du behöver vidta åtgärder så att du lever upp till den tillfälliga lagen. Varje verksamhet är olika och därför behöver du göra anpassade åtgärder.
Några åtgärder som ska vidtas är följande:
- Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Gästerna ska kunna hålla avstånd och det bör vara minst 1 meter mellan sällskap och varje sällskap får max vara fyra stycken per bord .
- Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Det är bara tillåtet att beställa och hämta mat vid en disk om det inte blir trängsel.
- Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittande vid ett bord, eller bardisk om det är möjligt att göra det utan att trängsel uppstår.
- Se till att det finns möjlighet att hålla god handhygien för gäster och personal.
- Se till att det inte uppstår trängsel i köer både innanför dörren till era lokaler och utanför dörren till serveringsstället.
- Det går bra att leverera hämtmat så länge det inte uppstår trängsel bland de som betalar, hämtar eller väntar.
- Ta fram en rutin för egenkontroll utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger.
Vad har Region Gotland för ansvar?
Vad kan regionen göra om verksamheterna inte lever upp till lagen?
Vad har jag som gäst på ett serveringsställe för ansvar?
På vilka tider görs tillsynen?
Tiderna varierar, allt från förmiddag/lunchtid till tidig respektive sen eftermiddag och även kväll och natt. Från och med 24 december 2020 fram till och med 7 februari 2021 råder förbud mot alkoholservering efter klockan 20.00. Verksamheten behöver därmed stänga senast 30 minuter senare, enligt alkohollagen.
Hur väljer man ut vilka serveringsställen tillsynen görs på?
Hur går tillsynen till?
Hur länge kan en restaurang behöva hålla stängt om den visar på brister?
Kan regionen säga till människor att flytta på sig om de står eller är för nära varandra?
Kan regionen kräva ett visst antal människor på ett serveringsställe?
Kan regionen avvisa personer på stranden, torg eller annan allmän plats om det blir för många där?
Varför kan inte regionen gå in och se till att personer håller avstånd?
Vi har inte lagstadgade krav på social distansering eller munskydd, även om man har det i många andra länder. Istället uppmanas befolkningen att ta eget ansvar.
Från och med 10 januari 2021 gäller den tillfälliga covid-19-lagen, som innebär att exempelvis butiker, gym, badhus och andra sportanläggningar inomhus måste beräkna ett maximalt antal besökare eller kunder som får vistas i lokalen samtidigt och ansvara för att detta efterlevs. Tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen görs av länsstyrelsen.
Hur kan jag anmäla om jag ser trängsel på serveringsställe?
Du kan anmäla trängsel när det gäller serveringsställen genom att maila till: sbflivsmedel@gotland.se
De anmälningar som kommer in hanteras av våra livsmedelsinspektörer. De kan ligga till grund för vilka verksamheter vi utövar tillsyn på.
Vart kan jag anmäla trängsel på andra platser än serveringsställen?
Har du synpunkter på hur rekommendationer, riktlinjer och råd under den pågående coronapandemin följs i samband med inrikesresor och sommaraktiviteter, då kan du kontakta länsstyrelsen på Gotland via mail: gotland@lansstyrelsen.se.
Vad är skillnaden mellan lagen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter om restauranger, barer och caféer (HLSF-FS 2020:9) som gäller idag?
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tydliggjort vad som under rådande pandemi är skillnaden mellan lagen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter.
Här kan du läsa mer på SKRs webbplats.