Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
EU-flagga mot blå himmel. Foto: Álvaro Germán Vilela/Mostphotos

Europadagen 2020 – tillsammans genom krisen

Publicerad 2020-05-08 09:19
Europadagen uppmärksammas runtom i Sverige och övriga Europa som vanligt i år. Men ändå är allt annorlunda till följd av covid-19. Redan idag, fredag den 8 maj, kan du uppmärksamma Europadagen och följa ett antal virtuella arrangemang.

Arrangemang under Europadagen 2020

Europadagen firas den 9 maj på årsdagen av den så kallade Schumandeklarationen, som utgjorde startskottet för bildandet av den Europeiska unionen.

Europadagen uppmärksammas i år med en mängd arrangemang virtuellt i Sverige. Redan idag, fredag den 8 maj klockan 13:30, kan du följa en livesändning på EU-kommissionen i Sveriges Facebooksida

EU-kommissionen i Sverige - Facebook

Läs mer på EU-kommissionen i Sveriges hemsida

Gotland och EU

Genom samarbetet i EU får Gotland tillgång till den inre marknaden, utbyten med andra regioner och investeringar. Sedan 2014, har Gotland fått nästan 90 miljoner kronor i EU-projektmedel från Socialfonden och Regionalfonden för att stärka regionens näringsliv för en hållbara utveckling.

Bakgrund

I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman bildandet av en europeisk kol- och stålgemenskap. En sammanslagning av länders kol- och stålproduktion skulle utgöra grunden för ett enat Europa och i princip göra det omöjligt för rivalerna Frankrike och Tyskland att förklara krig mot varandra igen.

Förutom Frankrike och Västtyskland anslöt sig även Belgien, Italien, Luxemburg och Nederländerna till kol- och stålgemenskapen. Gemenskapen låg till grund för dagens EU, som numera samlar 28 länder.