Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Region Gotland - värd för Almedalsveckan - kommenterar beslutet om att ställa in årets vecka

Publicerad 2020-04-02 16:04
Huvudarrangörsgruppen för Almedalsveckan har i samverkan med Region Gotland fattat beslut om att ställa in årets vecka.

Dialogen med huvudarrangörsgruppen har pågått under de senaste veckorna. Den senaste utvecklingen när det gäller smittspridning, både nationellt och lokalt, och tisdagens skärpta besked från Folkhälsomyndigheten, blev det som till slut blev avgörande.

- Händelseutvecklingen de senaste veckorna och så långt vi kan se den i dagsläget, gör att det här var det enda logiska beslutet. Vi måste nu, liksom alla andra arrangörer av stora evenemang världen över, ta ansvar för våra besökares hälsa. Just nu går inte det, säger Peter Lindvall, regiondirektör.

De ekonomiska konsekvenserna väntas bli stora. Många gotländska företag och privatpersoner och även Region Gotland kommer att drabbas.

- Det nationella stödpaketet till kommuner och regioner som presenterades i dag är välbehövligt och mycket välkommet. Vi har ett extraordinärt läge med merkostnader för att klara av att leverera en god välfärd och service till gotlänningarna, säger Eva Nypelius, regionstyrelsens ordförande.

Region Gotland har sedan tidigare beslutat om åtgärdspaket som både innebär kostnader och minskade intäkter till regionen.

- Samtidigt visar prognoserna att vi tappar stora belopp i beräknade skatteintäkter. Det är mycket bra att det är generella bidrag som nu kommer oss till del och att man också ser över möjligheten att förändra en del riktade statsbidrag till mer generella tillskott till kommunerna, säger Eva Nypelius.

- Jag tror att det är viktigt att vi snart också börjar rikta blicken framåt. Vi stärker nu omgående vår företagsjour för att kunna stötta och hjälpa till eftersom detta slår oerhört hårt mot det gotländska näringslivet. Jag hoppas innerligt att vi får möjlighet att hälsa alla arrangörer och besökare hjärtligt varmt välkomna tillbaka hit till ett Almedalen 2021, säger Peter Lindvall. 

Sedan 1968 har det genomförts politiska tal i Almedalen och för två år sedan firade Almedalsveckan 50-års jubileum.