Alla berörda fastigheter får förslaget tillsänt och det kommer även ställas ut i Rådhuset på Visborg samt finnas på Region Gotlands hemsida. Av de cirka 200 berörda, bebyggda fastigheterna i Åminne är cirka 160 fastigheter anslutna till det kommunala dricksvattennätet. Dricksvattenbehovet i Åminne förväntas öka relativt måttligt de kommande åren.
-Tekniska nämnden beslutar om vattenskyddsområden samt de föreskrifter som behöver inrättas för att skydda vattentäkter. Detta är synnerligen samhällsviktigt, säger tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg.
Under minst en månad ska samrådet ske.
Vatten viktigaste naturresursen
Den aktuella kommunala vattentäkten i Åminne förses med vatten från fem bergborrade brunnar varav två är belägna centralt i Åminne och tre som har borrats under senare tid. För att reducera vattnets innehåll av bor lät kommunen under 2008 komplettera vattenverket med en anläggning för membranfiltrering. Anläggningen togs i drift i december 2008.
Gotlands grundvatten är sårbart på grund av öns sprickiga berggrund, slukhål och tunna jordlager.
- Vatten är en av våra allra viktigaste naturresurser. Genom ett vattenskyddsområde tryggar vi långsiktigt en god vattenkvalité och skyddar vattnet mot akuta och långsiktiga förändringar, påpekar Karl-Johan Boberg.
Efter att samrådet ska förslaget justeras och sedan återigen gå upp i tekniska nämnden och slutligen i regionfullmäktige. Förhoppningsvis kan det början gälla till årsskiftet.