Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild från Almedagen i Stockholm 22 januari 2020

Almedagen och Almedalsveckan i Stockholm

Publicerad 2020-01-22 15:46
Idag, onsdagen den 22 januari, genomförs Almedagen i Stockholm. Det är en eftermiddag med fokus på information och inspiration, för alla som är intresserade av Almedalsveckan.

- Vårt syfte med Almedagen är att arrangörer ska få praktisk hjälp kring  tillståndsfrågor, miljödiplomering och tips om hur evenemangen blir tillgängliga för alla, för att nämna några delar av vad vi kommer att prata om från scenen, säger projektledaren Mia Stuhre.

Förutom att deltagarna under eftermiddagen får tips och råd inför sin medverkan i Almedalen, får de också lyssna på spännande personer som berättar om sin erfarenhet från Almedalsveckan, till exempel hur de använder sitt engagemang i sin långsiktiga planering. Detta har lockat runt 250 personer att anmäla sig, från över 100 olika organisationer.

Eva Nypelius berättade i sin inledning att Almedalsveckan är som ett slags Sverige i miniatyr och speglar vad som är aktuellt i Sverige i stort. Almedalsveckan är ett fenomen som funnits och utvecklats i över 50 år, och som kommer fortsätta att ändras över tid.

- Det är roligt att så många är med idag på Almedagen! Mötesplatsen om Almedalsveckan - vår demokratiska mötesplats för alla. En magisk plats för dialog, utbyte och oväntade möten om aktuella frågor som bidrar till utveckling i vårt samhälle. Gotlands nya kryssningskaj och positiva utveckling av kryssningsbesökare är ett exempel på vad möten i Almedalen kan leda till, säger Eva Nypelius, regionråd.

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, pratade om samhällsnyttan. Inte bara vecka 27 utan under årets alla veckor:

- Ett av skälen till att vi tar med oss Almedalen till Stockholm är att vi vill visa att vi gör samhällsnytta alla veckor under året och inte enbart vecka 27. Det märks att intresset är stort för att hålla Almedalsveckan levande för det är väldigt många här och vi diskuterar viktiga frågor som utveckling, miljö och tillgänglighet, säger Mia Stuhre.

Det är andra gången som Almedalsveckan arrangerar Almedagen i Stockholm. Förutom intressanta programpunkter från scenen, finns ansvariga för Region Gotlands värdskap och ett tjugotal representanter från den gotländska besöks- och eventbranschen på plats för att visa upp vad Gotland har att erbjuda.

Almedagen är precis som Almedalsveckan, kostnadsfri och öppen för alla.