Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Arkitekttävlingen avgjord - dags för nästa steg för Östercentrum

Publicerad 2020-01-23 09:00
Under hösten har den internationella arkitekttävlingen Europan pågått. Vinnarna är utsedda och prisutdelning ägde rum i dagarna i Stockholm.

Arkitekttävlingen har i Gotlands fall handlat om att komma med kreativa idéer för den strategiskt viktiga parkeringsplatsen vid Östercentrum. Tävlingsbidragen har funnits utställda i Gallerian i Visby.

Så vill arkitekterna utveckla Östercentrum

Det danska bidraget A Green Settlement Outside the Wall av Stefan Gründl och Magnus Haahr Nielsen vann. Andrapriset gick till Gizella Puskas, Viktor Olsson, Constantin Milea, Michael Ghersetti och Yara Karkouh för bidraget Möt mig mellan muren och staden. Ett särskilt omnämnande fick det italienska bidraget The Great Visby av Jonathan Lazar, Edoardo Capuzzo Dolcetta, Gabriele Capobianco, Flavio Graviglia och Damiano Ranaldi.

Nu ska Region Gotland tillsammans med arkitekterna utveckla de två vinnande förslagen vidare, som första steg i arbetet med en förstudie och helhetsvision för området.

Nedan presenteras de olika bidragen i varsin kort film. Det är deltagarna själva som har gjort filmerna och därför är filmernas tal och text på engelska.

Vinnare: A Green Settlement Outside the Wall

 

Andrapristagare: Möt mig mellan muren och staden

 

Hedersomnämnande: The Great Visby