Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på Annika Fehling kulturpristagare 2019

2019 års kulturpris går till Annika Fehling

Publicerad 2019-11-21 16:10
Musikern Annika Fehling, Visby, får Region Gotlands kulturpris för 2019. Det beslutades av regionstyrelsen nu på eftermiddagen.

Motivering:
"Årets kulturpristagare har varit verksam som musiker i närmare 30 år. Hon skriver sitt eget material och berör oss från scenen som soloartist men även tillsammans med andra musikanter. Hon är samtidigt arrangör och driver en singer-songwriter-klubb i Visby, står bakom den årliga Visbyfestivalen och komponerar teatermusik åt teatergruppen Unga Roma.

Dessutom arrangerar hon workshops, retreats och seminarier i låtskrivande. Turnerande har fört henne runt ön på gotländska bygdegårdar, runtom i Sverige och till USA, Danmark och Grönland.

Hon har fått utmärkelser och priser från både STIM och SKAP.

Med sin själfulla röst, sin lika innerliga som livliga scennärvaro och med sitt alldeles egna sound på sin kamrat och ständigt medföljande gitarr med två capon på halsen, förflyttar hon både sig själv och oss till andra, bättre världar. Eller, som en musikrecensent beskrivit henne: ”en vackert rostig hjältinna, som får oss att tro att vi ännu har guldkorn att vänta i livet.”

Vi gratulerar 2019 års kulturpristagare Annika Fehling, bosatt i Visby. "

- Annika har en lång bakgrund och framgång i musikvärlden. Hon arbetar ibland som soloartist men också ofta tillsammans med andra musiker. Det känns väldigt roligt att kunna uppmärksamma Annika med detta pris, säger Fredrik Gradelius, regionråd och ordförande i kultur- och fritidsberedningen.
 
Priset delas ut på regionfullmäktige i december 2019.
 

Bakgrund

Sedan 1962 har kulturpriset delats ut på Gotland. Statuterna anger att ”som kandidat bör inte ifrågakomma tjänsteman, om avsikten är att belöna vederbörande för i yrkesutövning utförd kulturinsats”, vilket har inneburit att några av namnen på listan över nominerade inte kan anses som giltiga.

Bedömningsgrunder för urvalet

Vägledande för urvalet är huvudsakligen kulturprisets statuter, som säger att priset ska delas ut till person eller förening som ”för Gotland utfört bestående kulturgärning i detta begrepps vidaste bemärkelse.”

Vi beaktar också kulturplanens mål och fokusområden, som handlar om kulturell delaktighet, kulturskapandets villkor och kulturella och kreativa näringar.

Och vi har tittat på listan för tidigare kulturpristagare och tagit hänsyn till en jämn fördelning över åren med avseende på kön, kulturområde och geografisk hemvist.

Under de senaste tio åren har priset delats ut till sex män och fyra kvinnor. Av dem är en verksam inom musik, två inom teater, två inom revy, två inom bildkonst, en inom kulturhistoria, en inom barnkulturarrangemang och en kulturentreprenör. Dessa tio har också bott på olika delar av ön; tre på södra Gotland, två på norra Gotland, två i Visby, två på mellersta Gotland och en har varit bosatt i Stockholm.