Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Ängskyrkogården i Visby vinner Region Gotlands arkitekturpris 2019

Publicerad 2019-06-26 10:04
En väl genomförd parkgestaltning gör att årets arkitekturpris går till Ängskyrkogården, Norra kyrkogården i Visby.

Det är andra gången som priset delas ut och Region Gotlands arkitekturpris instiftades för att framhäva och främja god arkitektur. Priset går till den arkitekt, beställare och entreprenör som har ansvarat för ombyggnationen. Vinnarna i år är landskapsarkitekt Monica Sandberg, Landskapsgruppen, Visby Domkyrkoförsamling som beställare, samt OSAB som entreprenör.

– Den här nya delen av Norra kyrkogården är en fantastisk plats att besöka. Det är en öppen och inbjudande landskapspark, utöver att vara en stillsam kyrkogård, säger miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin.

Juryns motivering lyder:
Ängskyrkogården är ett för Gotland nyintroducerat koncept för gravplatser i stillsam parkgestaltning nedanför naturreservatet i norra Visby. Detaljer som portar, murar och urnkolumbarier är omsorgsfullt genomförda delar i projektet.

Gestaltningen visar på ett medvetet arbete med biologisk mångfald med ängsväxter som lockar bin och andra insekter. Regnvatten tillvaratas i en liten porlande bäck. Parken ansluter välkomnande till naturreservatet genom en lammhage med gotländsk trodertun. Ängskyrkogården är en föredömligt tilltalande och vacker landskapspark som inbjuder till både stillhet och sociala möten, men också möjliggör för avskildhet i den sorg man kan behöva bearbeta på platsen.