Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Vad händer om du trampar på ett Gotlandslock?

Publicerad 2019-06-12 07:29
Det finns mycket skrock kring brunnslock, och nya brunnslock läggs nu ut på en del utvalda platser runt om på ön. Vågar du trampa på dem?

Bosse Nilsson och Håkan Wiginder på Region Gotlands teknikförvaltning ligger bakom de nya brunnslocken.
– Vi har själva designat locken och det är som en utsmyckning. Väldigt uppskattat där vi lagt ut dem, berättar Håkan när de lägger ner ett lock utanför Österport i Visby.

Det är totalt 50 nyinköpta lock som ska placeras på olika platser på ön i en första omgång. Flera lock läggs i gångstråk.

Det finns mycket skrock kring att trampa på ett lock till en brunn. Vad ska hända med en om man trampar på ett nytt Gotlandslock? Man blir för alltid Glad och lycklig? Man blir en Gotlandsvän och vän av öar? Man blir en kalkstensgrå, tråkig person…?

A=Avbruten kärlek

Det finns exempelvis A-brunn, K-brunn och V-brunn. Att man inte ska gå på A-brunnar känner nog många till. Vet du varför? A-brunnar sägs stå för otur där A:et har betytt olika för olika årtionden men som kanske mest är känt som Avbruten kärlek eller Aldrig kärlek. K-brunnar står för Kärlek medan V-brunnar står för Vänskap. Gallerbrunnar kan innebära att man hamnar i fängelse.

Du kan undgå oturen…

Det finns ett sätt att undgå oturen även när det kommer till brunnar. Knacka dig själv eller bli knackad av någon annan tre gånger i ryggen så avvärjer du oturen.