Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Maskinförarelever tävlar i precision

Publicerad 2019-05-17 08:50
Idag startar Skol-SM för maskinförare 2019. Under dagarna två kommer gymnasieelever från 15 olika skolor i landet att tävla i olika precisionsmoment som att stänga en tändsticksask med grävskopa, knäcka ett ägg utan att vitan rinner ut och att slå en tennisboll med hjälp av kranarm. Allt utförs under tidspress och med publik.

Tävlingen går av stapeln på Gutavallen i Visby. Varje tävlande kör både lastmaskin och hjulgrävare och ska på max 20 minuter manövrera sig genom en tävlingsbana där olika precisionsmoment ska klaras av.

Skol-SM för Maskinförare, arrangeras av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd tillsammans med fjolårets vinnande skola: Wisbygymnasiet, som är värd för tävlingen. För Wisbygymnasiet tävlar Johan Larsson från BA16.

- Vi är glada över att kunnat direktkvalificera till tävlingen genom framgångarna i förra årets tävling. Det visar att en relativt liten skola som Wisbygymnasiet håller en hög utbildningskvalitet. Vi hoppas att fler ungdomar på Gotland får upp ögonen för vår utbildning. Utan maskinförare stannar Sverige, säger Ulrik Pehrsson, lärare och samordnare för inriktningen anläggningsfordon vid Wisbygymnasiets bygg- och anläggningsprogram.

- Genom tävlingen vill vi både visa upp och öka attraktionskraften för yrket och ett yrke som passar för både tjejer och killar. Vi har under flera år haft stort fokus på rekrytering av nya välutbildade medarbetare till branschens olika yrken. Stora pensionsavgångar i kombination med en stark tillväxt gör att behovet är stort och brådskande. Brist på kompetent arbetskraft är en hämnade faktor för både samhället i stort och det enskilda företaget, säger Ingemar Klaesson som är tävlingsledare och kanslichef vid Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Under tävlingsdagarna finns flera av öns mark- och anläggningsentreprenörer på plats på parkeringen på andra sidan Gutavallen för att visa upp spännande och moderna maskiner och svara på frågor.

Program för fredagen 17 maj

Invigningen klockan 9.30 av utbildningsdirektör Anders Jolby. Tävlingen fortsätter fram till cirka klockan 19.00.

Program lördagen den 18 maj

Det tävlas det mellan klockan 7.45 och 14.00. Prisutdelningen sker klockan 14.30. Tävlingen avslutas klockan 15.00.