Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Receptionist Linda Stenström (t v) tillsammans med enhetschef Anna Gradelius på vårdcentralen Slite.

Vårdcentralen Slite - liten enhet med stort hjärta!

Tack vare ett stadigt fundament i form av övriga professioner, som brinner för sitt uppdrag och hjälpts åt med att stötta vikarierande läkare, har vårdcentralen erbjudit god vård till sina drygt 5 000 listade patienter.

På vårdcentralen arbetar ett 15-tal medarbetare. Sedan februari 2019 har verksamheten en fast distriktsläkare, Jean-Claude Brenier. Slite har även en ST-läkare Charles Fatoma och AT-läkare Maria Gustafsson.

Att ha engagerad personal är enormt betydelsefullt menar Marina Svensson, verksamhetschef på Slite vårdcentral:

- Det betyder jättemycket, nästan allt, skulle jag säga. För oss som arbetar här så lyfter det ju entusiasmen en vanlig grå måndag. Att göra vården lika bra för alla diagnosgrupper är förstås en strävan. Jag har fantastiska medarbetare som med en teamkänsla utöver det vanliga får verksamheten att blomma och utvecklas. Vi har sjuksköterskeledda mottagningar för så som telefonrådgivning, hjärtsvikt, levnadsvanor, diabetes, demens och spirometrier. Dessutom har vi undersköterskemottagning som arbetar i team med sjuksköterskor och läkare.

Precis som på vårdcentralen i Hemse har även Slite, som också är en glesbygdsvårdcentral, många akutbesök såsom bröstsmärta och sårskasdor.
 

Sjuksköterskemottagningen för samtalsbokning telefonrådgivning/tidbokning

Eva Frykler, sjuksköterska, sitter i samtalsbokning telefonrådgivning/tidbokning

Eva Frykler, sjuksköterska, bemannar denna måndag samtalsbokning telefonrådgivning/tidbokning.

- På måndagar är det ofta fler samtal jämfört med resten av veckan. Många ringer för att de vill träffa en läkare. Mot slutet av veckan handlar samtalen oftast om receptförfrågningar, berättar Eva Frykler som började jobba på vårdcentralen i oktober ifjol. Senast kommer hon från vårdavdelning C3 på Visby lasarett. Precis som övriga sjuksköterskor arbetar hon på roterande schema och bemannar vårdcentralens olika mottagningar utifrån specialistkompetens.

- Varierande arbetsuppgifter med patientkontakt och kollegorna gör att jag trivs på jobbet, konstaterar Eva.

Medicinsk sekreterare handleder student

Agneta Svensson, medicinsk sekreterare (t h på bild), handleder Katarina Hage Ljung som gör sin verksamhetsförlagda utbildning för att bli medicinsk sekreterare. Hon är inne på sin tredje vecka av totalt sju veckor på vårdcentralen och hon stortrivs. Agneta tycker om sin handledarroll vilket hon får kvitto på att märks av sin ”lärjunge”:

- Det är fantastiskt roligt att få jobba här i Slite tillsammans med en så kompetent och inspirerande medicinsk sekreterare som Agneta, säger Katarina Hage Ljung.

Lab/Provtagningen

På lab tar undersköterskan Line Svensson emot patienter. Hon har arbetat på vårdcentralen i ett år, efter en flytt från fastlandet till öjn. Hon trivs både på öjn och på vårdcentralen. På bilden tar hon ett kapillärprov för att få en snabbsänka.

- Här på lab tar vi prover som antingen lasarettet eller vår distriktsläkare har beställt. Proverna skickas med bil varje dag kl. 14.00 till Visby lasarett. Kapillärprov analyserar vi själva här i Slite, berättar Line.

Undersköterskemottagningen

Sofie Hellqvist, undersköterska, tar emot på undersköterskemottagningen.

- Här tar vi hand om sår, benlindningar, prover, stygn EKG med mera. Vi assisterar också läkare och sjuksköterskor vid behov, berättar Sofie. Hon har arbetat på vårdcentralen sedan 2003.

- Jag älskar det här jobbet. Alla möten med patienter och den goda sammanhållningen oss kollegor emellan på vårdcentralen drivar mig i mitt yrke, säger Sofie med ett stort leende.

Hjärtsviktsmottagningen

Ann Grahn, distriktssköterska, har sedan drygt fyra år tillbaka hand om hjärtsviktsmottagningen på vårdcentralen i Slite.

- Hit kommer patienter med diagnostiserat hjärtsvikt för uppföljning och fortsatt medicinering. Normalt kommer patienterna med remiss från hjärtmottagningen på lasarettet med insatt mediciner. Via prover och blodtryck optimerar vi medicineringen i enlighet med vårdprogram samt vidare uppföljning, berättar Ann.