Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Ny yrkeshögskoleutbildning startar på Gotland

Publicerad 2019-02-18 09:11
I höst startar en ny tvåårig yrkeshögskoleutbildning till energiingenjör på Gotland i samarbete med Nackademin - en av Sveriges största yrkeshögskoleutbildare.
– Det känns kul att kunna erbjuda en utbildning till energiingenjör som bidrar till att Sverige och Europa kan gå mot en fossilenergifri framtid, säger Jörgen Benzler som är samordnare för YH-utbildningar vid Region Gotland.

Detta är en ny form av samarbete inom yrkeshögskolan där Region Gotland deltar med Visby som en satellitort för utbildningen (i regi av en annan huvudman) och ett antal platser viks för enbart gotlänningar.

- Vi tror att den här formen av samarbete kommer att göra det lättare för Gotland att få ta del av yrkeshögskoleutbildningar, säger Jörgen Benzler.

Under utbildningstiden fördjupar sig de studerande inom energi-, teknik- och klimatfrågor. Efter utbildningen till energiingenjör jobbar man med att planera och utforma företag och organisationers energiarbete genom att hitta och arbeta fram nya energieffektiva lösningar. En fjärdedel (21 veckor) av utbildningen utgörs av LIA (praktik). Utbildningen är redan öppen för ansökan och sista ansökningsdatum är den 30 april.

Det kommer att finnas en särskild studiegrupp i klassrum på Kompetenscentrum Gotland i Visby (men också i Ronneby) som kommer att ta del av undervisningen via videolänk.

Region Gotland gör i höst även en fjärde antagning till den egna yrkeshögskoleutbildningen till drift- och underhållstekniker. Där är sista ansökningsdag är den 15 maj.

- Det råder fortfarande en brist på utbildade tekniker och främst inom industrin på Gotland, säger Jörgen Benzler.

Läs mer om utbildningen