Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Upplevelsecyklar, terapikatter, surfplattor och smarta tv-apparater

Publicerad 2018-12-12 13:52
Snart drar testperioden för välfärdsteknik igång på Gotlands särskilda boenden.

På bilden: Mathias Molander från Stuxgården.

Som vi tidigare berättat har Region Gotland fått statliga stimulansmedel för att testa ny välfärdsteknik på våra äldreboenden, både de inom regionens regi och de privata.

Nu är det klart vilka boenden som kommer att testa vilken teknik och allt drar igång under januari. I den här satsningen är det digital teknik för personer med demens som ska prövas.

Det handlar bland annat om att tillsammans, brukare och personal, till exempel testa surfplattor med appar som förenklar och förbättrar vardagen. Och smarta tv-apparater med rörelseprogram.

De brukare som är intresserade kan få kameror för nattillsyn på rummet för att slippa bli störda av tillsynsbesök under natten. Digital nattillsyn har redan införts inom hemtjänsten.

Under onsdagen bjöds media in till Roma äldreboende för att få titta på lite av den digitala teknik som ska testas. Då fanns även Mathias Molander som jobbar på Stuxgården på plats. Han går tillsammans med kollegan Sanna Johansson en yrkesutbildning i välfärdsteknik.
- Det är jättebra att den finns tycker jag, om man känner att man kan bli tryggare av det, sa han till media.

Något som fallit väl ut på andra äldreboenden i landet är så kallade terapikatter och terapihundar som skapar lugn och trygghet. En lättanvänd mediaspelare som brukaren tillsammans med personal eller anhörig kan ladda med poddar och musik är ett annat exempel.

Även en digital upplevelsecykel, för att kunna ta sig till platser som man kanske minns från förr eller vill uppleva, finns i utbudet.

Efter testperioden ska en utvärdering göras för att sedan ta beslut om vilken väldfärdsteknik som kommer att användas på vilka boenden.
-Det ska vara lätt att använda tekniken, det är viktigt , säger Fredrik Westergaard, utvecklingsledare på socialförvaltningen.