Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Alma Dahlström, Musik Pelle-stipendiat 2018

Nu har årets kulturskolestipendiater korats

Publicerad 2018-12-11 19:50
Ikväll prisades Kulturskolan Gotland fyra stipendiater i samband med en konsert på Suderbys Herrgård. Det handlar bland annat om Musik-Pelles stipendium som i år går till Alma Dahlström. Hon får 10 000 kronor.

Stipendier delades även ut från Katarina och Ann-Marie Mårtenssons Minnesfond till kulturskoleelever: Tess Ellertsson (vars huvudinstrument är fiol och altfiol), Hanna Christiansson (vars huvudinstrument är tvärflöjt) och Moa Skans Karlsson (vars huvudinstrument är kontrabas och fiol). De får 6400 kronor vardera, eftersom de har visat hög konstnärlig nivå på sina instrument och är fina förebilder för yngre elever på kulturskolan.

På bilden: Moa Skans Karlsson, Hanna Christiansson, Tess Ellertsson. Foto: Pierre Willén.

Om stipendierna

Musik-Pelles stipendium har delats ut varje år sedan år 1979 till stöd för högre musikutbildning och företrädesvis gotländsk ungdom. Musik-Pelle hette egentligen Ernst Pettersson och han var en frontfigur inom musiken på Gotland från det att han kom hit som 13-årig musikelev till dess att han dog 1974. Musik-Pelle spelade både trumpet och fiol. Han kan sägas vara den som startade Gotlands musikskoleverksamhet med bland annat orkestern Rödrockarna som så småningom övergick till konstellationen Ö-bandet. Ö-bandet finns fortfarande på kulturskolan.

Katarina och Ann-Marie Mårtenssons Minnesfond instiftades år 2002 och har sedan dess delat ut stipendier till musikaliskt begåvade ungdomar mellan 15 och 20 år vid Kulturskolan Gotland. Katarina Mårtensson spelade tvärflöjt i Strumpebandet på kulturskolan.

Så här beskriver årets Musik-Pellestipendiat Alma Dahlström sig själv
Musik och musicerande har alltid varit en central del av mitt liv. Jag började i Barnkammarkören som liten och har sedan dess (förutom något enstaka år) gått till kulturskolan minst en gång i veckan. Jag har varit med i sex olika körer (Barnkammarkören, Bruna bönor, Tonikakören, Solbergas skolkör, Domkyrkans gospelkör och Musikestetkören) så mycket sång har det blivit under min uppväxt. Jag har också tagit lektioner i piano, fiol och just nu trummor (genom min utbildning) på kulturskolan samt har varit aktiv i Gotlands Musikalkompani mellan 2012-2017.

När jag skulle välja gymnasium var estetiska programmets inriktning musik ett givet val och efter studenten kom jag in direkt på Ella Music Education, en pop- och rockutbildning på Gotlands folkhögskola i Fårösund, där jag för närvarande går mitt andra år. Under mitt första år fick jag testa att hoppa in bakom trumsetet och nu är jag heltidstrummis i mitt band Devil’s Ivy som ska till Stockholm på turné i mitten av december och spela in en singel i vår.