Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Brittmarie Sigrén, enhetschef på Pjäsen.

Förvandlade dörrar skapar lugn på Pjäsen

Publicerad 2018-12-07 08:07
Ibland behövs det bara små förändringar för att skapa en mer trivsam vardag på ett äldreboende. På Pjäsen i Visby har dörrarna fått nytt liv.
"Vi har en dam som gärna sätter sig vid bilden på havet och läser tidningen", berättar Brittmarie Sigrén, enhetschef på Pjäsen.

Boende med en demenssjukdom på Pjäsen i Visby kan öppna altandörren och gå ut i trädgården. Men de övriga dörrarna till avdelningen är låsta med kod. De dörrarna var tidigare grå och trista och en del av de boende ville gärna ta sig ut genom dem.

- När man är dement känner man sig ofta orolig och vill ut och vandra, säger Brittmarie Sigrén, enhetschef på Pjäsen.

Men så fick Marit Lindgren, avdelningschef för särskilda boenden på Gotland, tips om hur de jobbar på ett äldreboende i Nederländerna. Där har de klätt dörrarna med fotografier av olika naturvyer.

- Vi bestämde oss för att pröva modellen på ett boende först. Sedan får vi utvärdera och till exempel se vilka motiv som passar bäst, säger Marit Lindgren.

På Pjäsen kom de efter ett tags funderande fram till att börja med fyra dörrar som nu är klädda med hav-, skog- och sjövyer.

Hur har de mottagits?
- Väldigt positivt. Vi har en dam som gärna sätter sig vid bilden på havet och läser tidningen. Och en annan som tidigare stod och ryckte i dörren men som nu går fram till skogsbilden och konstaterar att hon inte vill gå ut i skogen i dag, säger Brittmarie Sigrén.

Hon berättar att dörren blir en naturlig plats att vända vid istället för känslan av att det tar stopp.
- Och personal och anhöriga på besök tycker att korridorerna har blivit vackrare, säger Brittmarie Sigrén.