Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Tävlingen är avgjord - grattis Lisa, Sören, Gabriel och Zara

Publicerad 2018-10-25 12:13
För en tid sedan utlyste Komvux en tävling där uppgiften var att berätta vad Komvux betytt för den som tävlade och vad som är det bästa med Komvux. Många fina bidrag lämnades in och det var svårt för juryn att välja vinnare. Slutligen enades juryn kring inte bara tre, utan fyra vinnande tävlingsbidrag.

Vinnarna är:

Lisa Lind 

För mig betydde det en andra chans till min drömutbildning trots att jag kom ut från gymnasiet med ett "samlat betygsdokument". Jag saknade då grundläggande behörighet i de flesta naturämnen och trodde det var kört. Jag var så säker på att fysik, matte och kemi var omöjligt för mig att ta in. Men tack vare de små klasserna och de fantastiska lärarna jag fick ha så kunde jag på 1,5 år bli behörig för att söka in till tandläkarprogrammet. Men inte bara behörig, jag tyckte plötsligt att Matte, Fysik och Kemi var KUL och fick ett helt nytt självförtroende. Hade det inte varit för Komvux hade jag aldrig pluggat vidare och gått miste om världens roligaste studietid och numera yrkesliv.

Juryns motivering: Lisa beskriver i sitt tävlingsbidrag resan från sitt samlade betygsdokument till sitt drömyrke tack vare sina studier på Komvux. En engagerad berättelse om varför Komvux finns och att man kan få en andra chans genom vuxenstudier. 

Sören Johansson 

När jag satte mig på skolbänken igen var jag fundersam på om det verkligen skulle funka efter så många år, men det har gått förvånansvärt bra även om vissa ämnen har varit något tuffare än andra. Det bästa med Komvux är förutom att ni har bra lärare, att jag har blivit en erfarenhet rikare och även fått nya perspektiv, samt att jag nu på "gamla" dar har börjat läsa böcker igen. Tack vare Komvux har jag fått chansen att plugga in gymnasiekompetensen, vilket förhoppningsvis leder till mer studerande - tack för att ni finns och stort grattis till ert jubileum.

Juryns motivering: Sören visar i sin berättelse att det aldrig är för sent att läsa in gymnasiekompetensen och att studier kan ge nya perspektiv på tillvaron. Med rätt pedagogiskt stöd kan man upptäcka att det faktiskt går och att man kan ta sig vidare och utvecklas. 

Gabriel Hoy 

Jag kom in genom Komvux dörr och hade inte den blekaste aning vad jag skulle förvänta mig. Dåligt lokalsinne som jag har så funderade jag redan hur jag skulle hitta rätt. Det första jag såg var en en liten grupp människor som såg lika vilsna ut som jag kände mig. En glad och vänlig lärare presenterade sig själv och vi följde efter som en svans in i klassrummet, väl där berättade vi lite om oss själva och vi fick en arbetsplan. Från att vara en massa av enskilda individer, så blev vi plötsligt en grupp. Genom att lärarna öppnade upp sig och sitt sätt att vara så blev det en helt annan stämning och vi elever slappnade av. Det blev lätt att umgås med dessa härliga människor, där alla bjöd så mycket på sig själva. .  Dagarna flög fram. Från studiebesök till alla möjliga platser med tillhörande historier och glatt prat, till genomgångar av saker som man verkligen bör veta och har användning av i vardagslivet. Det som fick mig att lära och engagera mig i allt som erbjöds var att det gjordes med glimten i ögat. Då blev det lätt att lära sig. Helt plötsligt var det sista dagen och vi satt där med klassiskt Gofika och frågan dök upp, vad var det bästa med komvux?  Jo sa jag, genom att ni lärare var så engagerade och lättsinniga, fick ni oss att förstå att det alltid går att göra om eller komplettera och att det därför alltid är möjligt att förverkliga sina arbetsdrömmar om man bara är tillräckligt beslutsam.

Juryns motivering: Gabriel visar att Komvux gett honom möjlighet att hitta en riktning och en målbild för sin framtid. Gabriel beskriver också hur man genom Komvux hamnar i ett givande socialt sammanhang, där man delar erfarenheter med andra. 

Zara Olsson 

Komvux betyder just nu en framtid med betyg. Slutade 3:e året på omvårdnad ,då jag erbjöds jobb och var inte alls intresserad av skolan, tog chansen att få jobba o tjäna pengar, har sedan dess jobbat , ca 17 år inom vården. Bara levt på erfarenhet och det har gått väldigt bra men i bakhuvudet alltid velat få på papper att jag har betyg! Bestämde mig för att säga upp mig och satsa på betyg och kan säga att det är klart det bästa val jag gjort, dock bara min första termin, forts 2019 också med andra viktiga ämnen,men med bra klasskamrater och fantastiska lärare så har jag fått en annan syn på skolan och insett hur viktigt utbildning är! I dag njuter jag av lärdom och inspiration ! Jag känner mig smartare än någonsin. 

Juryns motivering: Zara lyfter i sitt tävlingsbidrag vikten av utbildning och formell kompetens, att få papper på det man faktiskt kan; att det är roligt och inspirerande att studera och att få känna sig smart. 

Vinnarna prisas med ett presentkort vardera på 1000 kronor hos Visby Centrum. 

Läs de lämnade tävlingsbidragen på vuxenutbildningens facebook-sida: facebook.com/vuxenutbildningengotland

Inlägget publicerades den 4 oktober.