Sök

Förälder i nytt land

På kursen Förälder i nytt land kan du få träffa andra som varit eller är i samma situation som du.

En man som håller ett barn i famnen.

I Sverige är det vanligt att föräldrar deltar i föräldrastödjande insatser under barnens uppväxt. För dig som inte är uppväxt i Sverige och vill delta i en föräldragrupp på ditt eget språk finns möjlighet att anmäla dig till kursen Förälder i nytt land.

Varför ska du gå kursen?

Att prata om att vara förälder i Sverige med andra nyanlända/utrikesfödda föräldrar, på sitt eget språk och med föräldrastödjare som har egen erfarenhet av att vara ny i Sverige, kan stärka föräldraförmågan.

Kursen syftar till att skapa ett tryggt föräldraforum som lämnar utrymme för såväl information och dialog inför de utmaningar som nyanlända och utrikesfödda möter som föräldrar i Sverige. I kursen får du prata med andra föräldrar om hur det är att vara förälder i Sverige.

Se introduktionsfilm om kursen

Filmen är framtagen av Göteborgs stad.

Hur är kursen upplagd?

Vi träffas cirka sju gånger under tre timmar. Samtalet leds av utbildade föräldrastödjare som talar ditt modersmål. Under kursen kan du få möjlighet att träffa personal från socialtjänst, ungdomsmottagning, barnavårdscentralen (BVC) och skola.

Efter genomförd kurs får du ett kursintyg.

Innehållet vid de olika kurstillfällena

Handlar om barns rättigheter och varför dessa är viktiga att känna till som förälder. Gruppen får prata om utmaningar med att uppfostra barn i ett nytt land.

Träffen tar också upp svårigheter och möjligheter med att kombinera olika värderingar kring familj och barnuppfostran.

Handlar om vad barn behöver för att utvecklas och må bra. Deltagarna får prata om barns olika förutsättningar och hur föräldrar behöver anpassa sitt beteende till barns olika åldrar och behov.

Träffen tar också upp hur barns hälsa följs under uppväxten och varför.

Handlar om hur föräldrar kan skapa goda relationer till sina barn genom respekt och tillit. Gruppen får prata om risker med ilska, dålig kontroll och våld. Hur kan man sätta gränser och bråka bra? Deltagarna får diskutera utmaningar och hitta lösningar utifrån vardagsnära exempel.

Träffen handlar också om språkets betydelse för relationen. Föräldrarna får tips på hur de kan stötta flerspråkiga barns utveckling.

Träffen fokuserar på hur välfärdssamhället fungerar i relation till barnen. Deltagarna lär sig mer om vad olika myndigheter gör för att skydda barn och deras rättigheter. Hur ser barnens vardag i skola och förskola ut och varför är samarbetet mellan föräldrar och skolan viktig? Vad gör socialtjänsten?

Gruppen får prata om föräldrars rädsla och tillit kopplat till olika myndigheter som arbetar med barn.

Handlar om hur familjen fungerar och hur barn påverkas av föräldrarnas relation till mående. Gruppen pratar om hur migration och stress påverkar familjen. Deltagarna får prata om förväntningar och ansvarsfördelning i hem och familj.

Träffen tar också upp varför det är bra för barn med egna fritidsaktiviteter och hur fritiden kan användas för att stärka familjen som helhet.

Handlar om hur det är att vara tonåring och hur det är att vara förälder till en tonåring, dessutom i ett nytt land. Hur långt sträcker sig ungdomars frihet och hur fortsätter man vara förälder när barnen är på väg att bli vuxna.

Deltagarna får sätta ord på den oro som många föräldrar känner och prata om lösningar.

Träffen summerar upp föregående träffar och föräldrarna får själva ta upp vilket tema de vill fördjupa sig i. Ett exempel kan vara, hur ser det ut inom familjen om 20 år?

Anmäl dig till kursen

Du anmäler dig via vår e-tjänst där du loggar in med bank-id.

Just nu kan vi erbjuda kursen på svenska, swahili, arabiska, dari och ukrainska. Vi kommer att kontakta dig när vi har en grupp som startar på ditt önskade språk.

Folder om kursen Förälder i nytt land – på olika språk

Kursen är finansierad av Länsstyrelsen Gotland och genomförs i samarbete med Göteborgs stad.

Förälder i nytt land
Latifa Rachidy
Integrationssamordnare på avdelningen för arbetsliv och etablering.

Arbetsliv och etablering, Norra Hansegatan 6B

621 82 Visby

Ansvarar för inskrivning av nyanlända barn i förskola.

Blerina Rabushaj
Projektledare

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)