Sök

Bygg- och anläggnings­programmet

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) riktar sig till dig som gillar att bygga och konstruera eller att schakta och jobba med markarbeten. Programmet är kvalitetscertifierat som en branschrekommenderad skola av Byggnadsbranschens yrkesnämnd.

Elev som murar.

Om utbildningen

Programmet är yrkesförberedande och du kan börja jobba direkt efter gymnasiet, till exempel som murare, betongarbetare, plattsättare, plåtslagare, träarbetare eller maskinförare. Når du goda resultat under utbildningen är du efterfrågad på arbetsmarknaden.

Under utbildningen får du vara med och bygga på riktigt, både i skolan och ute på företag. Praktiska och teoretiska moment varvas i de olika kurserna för att utbildningen ska bilda en helhet. Du får kunskaper om arbetsmiljö, byggprocessen från ritning till färdigbyggt, vilka lagar och regler som gäller vid byggnationer och anläggningsarbeten. Eleverna läser tillsammans första året och får då prova på de yrkesinriktningar som finns på programmet. Inför årskurs 2 väljer eleverna inriktning.

Inriktningar

Anläggningsfordon

På inriktningen kan du utbilda dig till anläggningsmaskinförare. Du får lära dig att köra och hantera exempelvis grävmaskiner och lastmaskiner som används vid byggen och anläggningsarbeten. Efter utbildningen har du kunskaper om markarbete, trafiksäkerhet och miljöpåverkan.

Husbyggnad

Detta är en bred inriktning som omfattar traditionella yrkesområden inom byggbranschen. Inriktningen leder till olika yrkesutgångar: byggnadsträarbetare, murare, betongarbetare, golvläggare och plattsättare. Ska du bli träarbetare får du bland annat lära dig att bygga formar och stommar. Blivande betongarbetare lär sig om armering och gjutning av olika konstruktioner. Blivande murare lär sig att mura upp väggar, mura fasadtegel och att putsa väggar. Om du utbildar dig till golvläggare arbetar du med golvbeläggning av exempelvis textil, linoleum och parkett. För dig som ska bli plattsättare ingår utbildningsmoment inom tätskikt och keramiska plattor på både golv och vägg.

Plåtslageri - Lärlingsutbildning

Som lärling genomför du halva utbildningstiden av din utbildning ute på en eller flera arbetsplatser. Du vägleds av en handledare på företaget. Efter utbildningen på denna inriktning har du kunskaper om hur du tillverkar och monterar plåttak, fönsterbleck, rännor och stuprör.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Under dina APL-veckor vidareutvecklar du dina yrkeskunskaper och din yrkesidentitet. Du följer företagets arbetstider och är försäkrad genom skolan. APL sker under minst 15 veckor och är förlagd till årskurs 2 och 3, huvuddelen sker i årskurs 3. APL är en mycket viktig del av din utbildning och de företag som tar emot våra elever anställer idag de allra flesta efter examen.

Efter gymnasiet

När du genomfört utbildningen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen. Efter gymnasiet fortsätter utbildningen ute på företag i cirka 2-3 år. Under de åren har du lärlingslön. Därefter får du ditt yrkesbevis. Från och med läsåret 2023/24 erhålls grundläggande behörighet till yrkeshögskola, universitet och högskola på samtliga program. Det finns många eftergymnasiala utbildningar där du har nytta av din yrkesexamen från bygg- och anläggningsprogrammet. Exempel på sådana utbildningar är byggingenjör, arkitekt, väg- och anläggningstekniker och bygglovshandläggare.

Elever berättar om programmet

Julia Hallbom
Studie- och yrkesvägledare

Ansvarig för bygg- och anläggningsprogrammet, ekonomiprogrammet samt försäljnings- och serviceprogrammet.

Peter Malkan
Programansvarig
Foto på Åsa Hollmark
Åsa Hollmark
Rektor

Ansvarig för bygg- och anläggningsprogrammet, ekonomiprogrammet samt försäljnings- och serviceprogrammet.

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00