Sök

Hemsjukvård

När sjukdom eller funktionsnedsättning gör det omöjligt för dig att komma till vårdcentralen kan sjukvård erbjudas i hemmet.

Hemsjukvården ska ge en trygg och säker vård dygnet runt. En vårdplanering med utgångspunkt i varje persons individuella behov ligger till grund för vilken vård eller rehabilitering som ges och när.

Som patient i hemsjukvården möter du flera yrkesgrupper: sjuksköterskor, distriktssköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter/sjukgymnaster.

Hemsjukvård omfattar all hälso- och sjukvård som med bibehållen patientsäkerhet kan ges i ditt hem.

Vägen till hemsjukvård

Villkoret för att få tillgång till hemsjukvård är att du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation inte kan ta dig från hemmet till vårdcentral eller mottagning på egen hand eller med stöd. Om du har behov av hemsjukvård, kontakta din vårdcentral.

Avgifter inom hemsjukvården

Du som är inskriven i hemsjukvården betalar en avgift för det. För den som inte har tillräckliga inkomster kan avgifterna komma att bli lägre. Har du andra insatser från socialtjänsten räknas avgifterna för hemsjukvården in i högkostnadsskyddet enligt socialtjänstlagen.

Enstaka hembesök

Hembesök, planerade och oplanerade, ska utföras när legitimerad vårdpersonal bedömt att det är motiverat för att kunna bedriva god och säker vård. Behov av hembesök kan initieras från vårdcentral, sjukhus, öppenvårdsmottagningar eller hemtjänsten. Hembesök är inte att betrakta som hemsjukvård. Ingen avgift tas ut vid enstaka hembesök.

Palliativ vård

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) finns inte inom Region Gotland. Det finns ett palliativt team i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen som ansvarar för specialiserad palliativ vård i hemmet och som samarbetar tillsammans med hemsjukvården. Om palliativ vård eller avancerad vård i hemmet önskas gör hemkommunen/regionen en beställning. Hemsjukvården Gotland bedömer om de anser att det är Hemsjukvården som ansvarar för vården eller om de ska remittera vidare till palliativa teamet på Gotland.

Tillfällig vistelse på Gotland

Om du planerar att vistas på Gotland och har behov av sjukvård i hemmet kan din vårdgivare ansöka om Hemsjukvård. Ansökan behöver göras minst 14 dagar före den planerade vistelsen via nedanstående länk. Hemsjukvården har rätt att avslå ansökan om resurser saknas för uppdraget.

Har du även behov av hemtjänst under din vistelse så gör du en separat ansökan för detta genom länken nedan.

Hemsjukvården kontaktuppgifter
Carina Söderström, Avdelningschef

Peder Hardingsväg 2C

621 58 Visby

Om du har behov av arbetsterapeut, fysioterapeut eller rehabiliteringsassistent och inte kan ta dig till din vårdcentral kontakta oss på telefon: 0498-20 47 73 klockan 8-10 på vardagar. Övrig tid telefonsvarare.

Enhetschef
Josefina Rustas
Sjuksköterskor och undersköterskor i Visby och på Södra Gotland
Telefon: 0498-20 42 24
E-post: josefina.rustas@gotland.se

Enhetschef
John Jansson
Sjuksköterskor och undersköterskor norr/mellersta Gotland och sjuksköterskor kväll och natt
Telefon: 0498-20 44 54
E-post: john.jansson@gotland.se

Enhetschef
Josefina Cederholm
Arbetsterapeuter och fysioterapeuter i hemmet och på Korttidsenheten i Visby samt hjälpmedel
Telefon: 0498-20 42 02
E-post: josefina.cederholm@gotland.se

Enhetschef
Marianne Lyttkens
Arbetsterapeuter och fysioterapeuter Särskilt boende
Telefon: 0498-20 45 75
E-post: marianne.lyttkens@gotland.se

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Långfredag)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Långfredag)