Person som bakar bröd.

Livsmedel

Du som konsument ska kunna lita på att maten du köper eller äter ute är säker och innehåller vad den lovar och inget annat.

Region Gotlands enhet för livsmedel och alkoholtillstånd utför inspektioner, revisioner och provtagningar, registrerar livsmedelsverksamheter och erbjuder information om livsmedelshantering. Våra inspektionsrapporter är i de flesta fall offentliga handlingar. Det innebär att journalister och allmänheten kan ta del av dem.

Säker mat

Även maten vi äter hemma måste hanteras och tillagas på rätt sätt, annars riskerar vi att bli matförgiftade i hemmet. 

Om du blivit sjuk av något du köpt eller blivit serverad på Gotland, så är det bra om du anmäler det. Då kan vi utreda och i bästa fall förhindra att fler blir sjuka.

Information och rådgivning 

Har du synpunkter eller klagomål på någon livsmedelsverksamhet på Gotland?

Är du intresserad av resultaten från kontrollen av en viss verksamhet? Kontrollrapporter är allmänna handlingar och kan i de flesta fall lämnas ut. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Företagare?

Sidan uppdaterad: 7 juni 2017
Ansvarig för sidan: Per Tjernby

Kontakt

Enhet livsmedel och alkoholtillstånd, samhällsbyggnadsförvaltningen
Besöksadress: Visborgsallén 19, 621 81 Visby
E-post: registrator-mhn@gotland.se

Livsmedelsinspektörer
Telefon: 0498-26 32 10
Telefontid vardagar klockan 09.00-12.00
E-post: sbflivsmedel@gotland.se

Viktiga temperaturer

Tabell med lägst rekommenderad temperatur för varma livsmedel samt högst rekommenderad temperatur för kyl- och frysvaror.

Varma livsmedel:

  • Varmhållna matvaror maximalt två timmar, potatis maximalt en timme 60 grader.
  • Återuppvärmning av kyld mat 70 grader.
  • Nedkylning av värmebehandlade livsmedel ska ske inom fyra timmar till högst 8 grader (Cook Chill inom 90 minuter, högst 3 grader)

Kylvaror:

  • Färdiglagad mat 8 grader.
  • Mjölk och andra mjölkprodukter 8 grader.
  • Gräddtårtor och bakelser 8 grader.
  • Kött och charkuteriprodukter 8 grader.
  • Köttfärs 4 grader.
  • Marinerad, gravad eller rökt fisk 4 grader.
  • Färsk fisk (som inte är täckt med is) räkor och kräftor 2 grader.
  • Skurna grönsaker (även groddar) 8 grader.
  • Skalad potatis (som inte bereds samma dag) 6 grader

Kontakta oss

Visborgsallén 19
621 81 Visby
Tel: 0498-26 90 00
Organisationsnummer:
212000-0803

Region Gotland på Facebook

Här kan du nå Region Gotland
på Facebook:
Facebook-länk
RSS-länk

RSS på www.gotland.se

RSS håller dig på ett enkelt sätt uppdaterad med det senaste innehållet från www.gotland.se, till exempel nyheter och evenemang.

Translation

This website uses Google Translate in combination with professionally translated texts on selected pages.

Google Translate will translate the entire website to the language of your choice in a matter of seconds. However, keep in mind that as the Google translation is automated the result is not going to be completely accurate.

English

Suomeksi

عربي

فارسی

ภาษาไทย

På www.gotland.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?